Behandeling

Medicatie Algemeen

Als je jeugdreuma hebt, moet je meestal medicijnen gebruiken. Vaak zijn dit dezelfde soort medicijnen als die voor volwassenen met reuma, alleen is de dosering anders. Alle medicijnen die op de markt komen, worden getest of ze goed werken en niet teveel bijwerkingen hebben. De meeste medicijnen bij reuma zijn getest bij volwassen reumapatiënten. Hoe ze precies bij kinderen en jongeren werken, weet men vaak nog niet of onvoldoende. Wereldwijd overleggen reumatologen met elkaar over het effect en de bijwerkingen van medicijnen bij kinderen en jongeren. En wereldwijd komen er steeds meer nieuwe medicijnen op de markt die ook bij kinderen en jongeren zijn getest.

Lees meer: Medicatie Algemeen

Welke behandeling en door wie ?

De behandeling is meestal een combinatie van medicijnen met andere soorten behandelingen, bijvoorbeeld fysiotherapie en/of ergotherapie. In een aantal ziekenhuizen is er een speciaal spreekuur voor kinderen met jeugdreuma. Meestal bespreekt de (kinder)reumatoloog dan met de anderen (bijvoorbeeld de fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, revalidatiearts, reumaconsulent of de (orthopedisch) chirurg) welke behandeling de beste is. Wat goed is voor de één, is niet altijd goed voor een ander. Welke behandeling je krijgt, hangt af van welke soort jeugdreuma je hebt, je leeftijd en hoe actief de ontsteking is. Omdat jeugdreuma grillig verloopt, is steeds opnieuw controle nodig en moet de behandeling soms worden aangepast.

Fysiotherapie

Bewegen is belangrijk voor kinderen met jeugdreuma. Het heeft een positief effect op de beweeglijkheid en soepelheid van de gewrichten, op de botopbouw, de spieren en de conditie. Omdat de gewrichten tijdens het oefenen niet te veel belast mogen worden, wordt therapie vaak in 'warm' water gegeven (hydrotherapie). Het gaat hierbij vooral om het oefenen van de grove(re) motoriek, zoals benen en armen. In periodes dat gewrichten zwaar ontstoken en gezwollen zijn, is fysiotherapie vaak niet mogelijk. In dat geval worden gewrichten meestal gekoeld.

Ergotherapie

Ergotherapie houdt zich met name bezig met houding en fijne motoriek (b.v. de handfunctie), en is er op gericht om te zorgen dat alledaagse activiteiten op een verantwoorde en praktische wijze uitgevoerd kunnen worden. Ook worden er zo nodig adviezen gegeven over hulpmiddelen (b.v. penverdikker, loopfiets) of woningaanpassingen.

Meer artikelen...