Medicijnen info

Groep 1: Ontstekingsremmende pijnstillers

Een pijnstiller of analgeticum is een medicijn dat gebruikt wordt om pijn te verzachten of weg te nemen (zie ook pijnbestrijding). Analgetica werken op verschillende manieren in op het perifere of centrale zenuwstelsel.

De eerste pijnstillers zijn uitgevonden door de Fransman Pierre Robiquet in 1832. Hij ontdekte codeïne in wit alkaloïde, het actieve bestanddeel van morfine, bruikbaar als kalmeringsmiddel en in hoestsiroop.

Lees meer: Groep 1: Ontstekingsremmende pijnstillers

Groep 2: Langzaam werkende  middelen (DMARD's) tegen reuma

Disease-modifying antirheumatic drugs ("ziekteverloop beïnvloedende geneesmiddelen tegen reuma") of DMARD's vormen een groep geneesmiddelen die de activiteit van ontstekingen in de gewrichten verminderen. De middelen worden gegeven met als doelstelling het zoveel mogelijk voorkomen van gewrichtsbeschadiging zoals die bij reumatoïde artritis veel voorkomen.

Leflunomide
Athrotec
Methrotrexaat
Enbrel
Etanercept
Femapirin

Groep 3: Bijnierschorshormonen

Corticosteroïden zijn een chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Deze groep van stoffen onderdrukt diverse lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties.

De bijnierschorshormonen worden geproduceerd door de buitenkant van de bijnieren. Deze hormonen zijn voornamelijk onder te verdelen in twee soorten:

• Glucocorticoïden
  • Mineralocorticoïden

Betamethason
Decadron
Dexamethason
Depo Medrol

Hier vind u een alfabetische lijst